Pages Menu
Categories Menu
Met je lijf, hart en gedachten

Met je lijf, hart en gedachten

Wat is dat toch belangrijk, er met je hele lichaam, je hart en je gedachten zijn. Dat werd me laatst weer duidelijk. Ik had afgesproken met een vriendin, die ik al een tijdje niet had gezien. Gehaast, net op tijd, kwam ik aan bij haar. We hadden bij haar nog even tijd om samen wat te drinken voordat we samen zouden gaan eten.
Terwijl ze vertelde waar ze mee bezig was, bemerkte ik dat we ‘vanuit onze hoofden ‘ aan het communiceren waren. ‘Zei het ene hoofd tegen het andere hoofd… ‘ als het ware.
Ik voelde ik dat ik haar meer wilde zeggen, namelijk dat ik het zo leuk vond om haar weer te zien . Ik keek haar aan en nam de tijd om haar dit te zeggen, daarbij voelde ik het enthousiasme in mijn lijf. Ook raakte ik haar even aan. Graag wilde ik voelen wat zij voelde, weten hoe het met haar ging. Het gesprek veranderde en er kwam meer gevoel in het gesprek. Het werd echter, persoonlijker.
Het is soms zo belangrijk dat we echt aanwezig zijn, en er met ons lijf, ons gevoel en met onze gedachten bij zijn. Ons niet laten afleiden door de drukte en hectiek van de dag, door binnenkomende berichtjes vanuit social media of andere stoorzenders. Gewoon lekker genieten van het samenzijn.
Ik heb ooit eens gelezen, in het boek van Geert Hofstede (Allemaal andersdenkenden: omgaan met cultuurverschillen), dat het in sommige culturen gebruikelijk is om als groep elkaar te begroeten, te gaan zitten en vervolgens een uur niets tegen elkaar te zeggen, terwijl je elkaar wel aankijkt en geniet van het samenzijn. Misschien enkele woorden uitwisselend om vervolgens weer weg te gaan. Daar kunnen wij Nederlanders van leren, denk ik dan, puur samenzijn, genieten en er écht zijn.