Pages Menu
Categories Menu
Doen!

Doen!

Een tijdje geleden coachte ik een vrouw in een loopbaancoachingstraject. Het traject liep voorspoedig, de vrouw deed alles wat er aan opdrachten gevraagd werd, er kwamen zinnige dingen uit en langzaam aan ontvouwde zich een nieuw pad waarin ze haar creatieve kant in haar huidige werk kon gaan integreren. Ze was er zelf erg blij mee en gaf aan dat het pad weliswaar er altijd was geweest maar het toch nooit zo duidelijk naar voren was gekomen.
En toen… kwam het aan op het .. doen!
‘Wat ga je nu doen?’vroeg ik haar dan ook. En ik gaf haar de opdracht om een plan van aanpak te maken, met een tijdspad. Ook dit lukte keurig en het was erg uitgebreid. Naar mijn mening was het een realistisch plan, klaar om uitgevoerd te worden.
En daar kwam de crux…
Ze gaf me namelijk, in het laatste gesprek aan, dat het sowieso geslaagd was, ook als ze er niets mee ging doen, of niet alles wat ze aangaf, uitgevoerd zou worden door haar. Dat zou dan jammer zijn, maar ja…
Terwijl ze nog wat verder vertelde, hoorde ik de woorden niet goed meer en voelde ik dat haar terug moest geven wat haar woorden met mij deden, wat ze opriepen.
‘Meen je dat nou? ‘gaf ik haar aan. ‘Dat het niet erg is als het er allemaal niet van komt?’Ik keek haar hierbij doordringend aan en liet mijn gevoel daarover blijken. De vrouw stopte met praten en keek weer terug naar mij, zonder iets te zeggen. ‘Meen je dat, nu je al deze energie, tijd en moeite erin hebt gestopt en je dit resultaat hebt?’
‘Ja, nou..’ Dan is er toch ook geen man overboord?
Wat zou er gebeuren als je er niets mee zou doen? ‘vroeg ik haar. En ik gaf haar de opdracht  om te beschrijven hoe haar situatie er over 5 jaar uit zou zien als ze zo door zou gaan zoals ze nu bezig was, en hoe haar situatie er over 5 jaar uit zou zien als ze haar eigen plan wel ter harte zou nemen en er actief mee bezig zou gaan, of haar leven er vanaf zou hangen.
Uiteindelijk hebben we er nog wat gesprekken en contactmomenten aan gewijd want ik voelde dat dit een cruciaal punt zou blijken in haar loopbaan: voelen, een plan maken en er ook daadwerkelijk iets mee doen .De noodzaak hiervan in zien. Want daar komt het dan soms op neer, jezelf en je gevoel serieus nemen en doen! What are you waiting for?