Pages Menu
Categories Menu
De droombaan zoeken

De droombaan zoeken

Tijdens een training sprak ik met werkzoekenden  met een uitkering over ‘de droombaan’ .
Eén van de deelnemers aan de training, een alleenstaande moeder van achterin de veertig,  gaf aan dat ze geen droombaan wilde. Ze wilde gewoon een baan die bij haar paste. Ze was daar heel nuchter in, gaf ze aan. Geen gedoe en ‘hoge dromen ‘, maar gewoon een leuke, prettige baan.  Zeker op haar leeftijd, voegde ze er nog aan toe.
‘Wat is dan die baan die bij je past, omschrijf hem eens ‘moedigde ik haar aan. En ondertussen was er een stemmetje in mijn achterhoofd dat zei:  heeft deze vrouw zichzelf het voelen, het dromen afgeleerd?
Zij: ‘Nou , gewoon, een baan waar ik kan doen wat ik bij het laatste bedrijf ook heb gedaan, in de food sector ‘ .  Ik vroeg door: “ Wat deed je dan precies, wat vond je er zo leuk aan?
En terwijl ze dit vertelde, begonnen de ogen te stralen en vertelde ze met veel enthousiasme waar ze zo van had genoten bij haar laatste baan. Ze was zelf ook even van haar a propos  door haar voelbare enthousiasme. Dat ze zo straalde, gaf ik aan haar terug.
Dat gedoe met solliciteren en netwerken vond mevrouw maar lastig. Ondertussen had ze wel via een oud collega op twitter vernomen dat er bij bedrijf X waarschijnlijk een plek vrij kwam.  Die oud-collega vroeg of ze geïnteresseerd was..
En wat denk je? Het toeval (? ) wil dat deze mevrouw, als eerste van die groep, een baan vond die ook nog eens bij haar paste.
Die droombaan? Daar geloofde ze niet in. Nieuwe manieren van solliciteren? Veel te ingewikkeld..
Maar mevrouw had nu wel een baan die goed bij haar paste!
Soms doen we de dingen allang en is het normaal geworden wat we goed doen. We staan er niet bij stil; we geven wat we goed doen niet veel woorden. Belangrijke ingrediënten om je wel te beseffen dat wat je goed doet niet ‘normaal’ is, is  contact met ons binnenste en geloof in ons zelf. Dat is wat ik er als coach over heb geleerd.  Fijn dat ik een bescheiden bijdrage heb kunnen leveren door deze mevrouw weer in contact te laten komen met hetgeen ze plezierig en motiverend vindt in een baan.